Piece, kotły, nagrzewnice - co powinieneś o tym wiedzieć - Ogrzewanie domu i biura

Piece, kotły, nagrzewnice - co powinieneś o tym wiedzieć - Ogrzewanie domu i biura naprawa palników
m paleniskiem paliwo: drewno kominki elektryczne gaz (miejski lub płynny) paliwo płynne etanol (tzw. biokominki), naftę itp. sposób podawania paliwa stałego kominki z palnikiem retortowym sterowanym automatycznie na pellety kominki na drewno z dokładaniem ręcznym sposób rozprowadzenia ciepła: kominki oddające ciepło tylko do pomieszczenia, w którym stoją kominki z wymiennikiem ciepła: z rozprowadzaniem grawitacyjnym ciepłego powietrza z mechanicznym rozprowadzeniem ciepłego powietrza z płaszczem wodnym wpiętym do instalacji C.O. lub C.W.U.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kominek Start sezonu grzewczego ? jak się do niego przygotować? Przed przystąpieniem do ogrzewania pomieszczeń warto pamiętać na pewno o dokładnym sprawdzeniu wszystkich elementów instalacji centralnego ogrzewania. Takie elementy, jak piec czy grzejniki powinny być dokładnie sprawdzone nie tylko przez właściciela domu, ale również przez pracownika firmy zajmującej się serwisem pieców. Dopiero po gruntownym sprawdzeniu elementów instalacji warto przystąpić do rozpoczęcia sezonu grzewczego. W przeciwnym razie możemy spotkać się niestety z groźnymi awariami, które są niebezpieczne w związku z wysoką temperaturą wytwarzaną w piecu. Stąd też warto na pewno przed rozpoczęciem ogrzewania sprawdzić wszystkie elementy instalacji. To właśnie po długim okresie niekorzystania ze sprzętu najczęściej ulega on awariom i tak jest również w przypadku pieców. Piec węglowy - kilka faktówPiec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe